Posts

Featured post

Masak Asam Pedas Melaka Ikan Jenahak

Image
Hello and Assalamualaikum WBT,
Happy Chinese New Year to all. Hari ini hari terakhir cuti, esok sambung kerja, sekejapnya masa berlalu. Mood rajin ditambah lagi dengan cuaca yang cantik maka terjadilah hidangan tengahari ini, Asam pedas ikan jenahak stail Melaka.
Traffic blog menunjukkan ramai yang singgah di post resepi. Jadi bermula tahun ini saya akan share segala ilmu masakan kepada anda semua. Moga ianya membantu kalian.  JOM MASAK !



Bahan-bahan yang digunakan : 3 biji bawang merah  5 ulas bawang putih  1 sudu jintan manis  1/2 sudu jintan manis  1/2 sudu ketumbar  1/2 sudu lada hitam  1 mangkuk besar Cili kisar  1 inci belacan  1 inci halia  1 inci kunyit hidup  5 batang serai dititik  Daun kesum  Bunga Kantan  1 ekor ikan jenahak  Asam jawa 



STEP 1 : Hiris bawang merah dan bawang putih.


STEP 2: Tumbuk jintan manis, jintan putih, ketumbar, lada hitam, halia dan kunyit hidup.


STEP 3 : Panaskan minyak masak.
STEP 4 : Tumis hirisan bawag merah bawang putih dan bahan tumbuk tadi. Masak…

Resepi Asam Pedas Kelapa Bakar Ikan Terubuk

Image

Masak Lemak Cili Api Ayam Salai

Image
Assalamualaikum WBT. 
Resepi ini akan diupdate secara detail nanti ya. 













Resepi Asam Pedas Melaka Ikan Jenahak

Image
Hello and Assalam love, 
Happy Chinese New Year to all. Hari ini hari terakhir cuti, esok sambung kerja, sekejapnya masa berlalu. Mood rajin ditambah lagi dengan cuaca yang cantik maka terjadilah hidangan tengahari ini, Asam pedas ikan jenahak stail Melaka.
Traffic blog menunjukkan ramai yang singgah di post resepi. Jadi bermula tahun ini saya akan share segala ilmu masakan kepada anda semua. Moga ianya membantu kalian. 
JOM MASAK !

BAHAN - BAHAN : =============== 3 biji bawang merah 5 ulas bawang putih
1 sudu jintan manis 1/2 sudu jintan manis 1/2 sudu ketumbar 1/2 sudu lada hitam 1 mangkuk besar Cili kisar 1 inci belacan 1 inci halia 1 inci kunyit hidup 5 batang serai dititik Daun kesum Bunga Kantan 1 ekor ikan jenahak Asam jawa

STEP 1 : Hiris bawang merah dan bawang putih.

STEP 2: Tumbuk jintan manis, jintan putih, ketumbar, lada hitam, halia dan kunyit hidup.

STEP 3 : Panaskan minyak masak. STEP 4 : Tumis hirisan bawag merah bawang putih dan bahan tumbuk tadi. Masak sehingga kekuningan. STEP 5 :

Let's Masak : Suka kongsi resepi masakan?

Image
Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera readers..
Tetiba cik bell begitu rajin pula nak mengupdate blog hehe, satu perkembangan yang bagus. Cik bell ni bukanlah seorang yang pandai dalam mengarang, jadi pagi ni idea melimpah - limpah pula. Cik bell nak kongsi berita baik untuk mummy or daddy yang suka memasak lepas tu share kat laman muka buku (macam cik bell) lebih bagus selepas share terus upload dalam LET'S MASAK ni. 
Cik bell ada satu penyakit yang bila masak yang sedap sikit "konon haha, mesti nak upload kat FB dan IG, sampailah +Lets Masak ni perasan kot terus SPAM cik bell. 





Okay, mula-mula tu macam 'blur' sikit sebab, kongsi resepi je boleh jana 'side income?' Ini sudah bagussss..... Selain itu, mummy-mummy juga boleh dapatkan resepi di hujung jari je, hari-hari masak sampai tak da idea lagi nak masak apa? buka je IG +Lets Masak  ni, terus bercambah-cambah idea, anak-anak dan suami pun kenyang perut suka hati. 'Air tangan ibu pengikat kasih sayang…

Karipap Pusing DJM #Part2

Image
Assalamualaikum dan Salam sejahtera readers...

Perbezaan kuih karipap biasa dengan karipap pusing adalah tepungnya. Karipap biasa kita guna tepung uli sahaja iaitu tepung marjerin. Tetapi karipap pusing kena ada dua tepung, satu tepung marjerin dan satu lagi tepung minyak. Apo bondo ehh ni? haha mari cik bell terangkan, jika ada yang kurang faham komen je Insya Allah cik bell cuba balas sepantasnya. :)

TEPUNG MINYAK 


BAHAN-BAHAN:-----------------------
- 1/2 kilo tepung gandum
- 1/2 kilo Minyak Panas
'
'
CARA MEMASAK:-------------------------
1. Panaskan minyak.
2. Perlahan-lahan masukkan minyak panas tadi ke dalam tepung.
3. Kacau rata.
4. Buat bentuk bulat saiz kecil sedikit dari bola pingpong.
* Rujuk video

TEPUNG MARJERIN


BAHAN-BAHAN:----------------------
- 1/2 kilo tepung gandum
- 3 sudu besar marjerin
- Air Garam
'
'
CARA MEMASAK:-------------------------
1. Masukkan marjerin dalam tepung dan ratakan.
2. Masukkan sikit demi sedikit air garam sehingga menjadi doh.
3. …

Karipap Pusing DJM #Part3 Ending

Image
Assalmualaikum dan salam sejahtera readers ..
Pernah tak tengok orang buat kuih pau? Okay caranya sama macam nak masukkan tepung minyak dan tepung marjerin ni. Tengok video kat bawah.
TIPS: Selepas buat biarkan dalam 1/2 jam tutup dengan plastik, biar ia sebati.


COMBINE TEPUNG MINYAK + TEPUNG MARJERIN




CARA CANAI KARIPAP PUSING

Tangan mummy gelap sebab fliters :)



Okay, jelas tak? kalau tak jelas boleh tinggalkan kan komen ye, untuk #PART1 dan #PART2 tekan DI SINI dan DI SINI ya. Inti karipap pusing DI SINI. Harap sangat sesiapa yang dah cuba tu TAQ dan info cik bell ya. Kita tunggu :)
Good luck !